De grote winterschoonmaak

09 December 2016 Schoonmaak
De grote winterschoonmaak

De dagen worden donkerder en dus gaan we met z’n allen gezellig cocoonen. Lekker een dagje thuis doorbrengen, op de bank of gezellig met zijn alleen aan de eettafel. Eigenlijk best gek dus, dat we enkel in de lente een grote schoonmaak doen, terwijl we net nu vooral veel binnen zitten! Wij roepen iedereen dan ook op om dit jaar eens een winterschoonmaak te houden, zodat je de hele winter van een schoon huis kan genieten.

Hoe minder, hoe beter

Je huis ontdoen van rommel is essentieel tijdens een grote schoonmaak. Opruimgoeroe Marie Kondo moedigt dan ook aan om grondig te werk te gaan. Werk per categorie, dus pak niet eerst het bureau en dan de keuken aan, maar verzamel alle kleding of boeken uit het hele huis. Leg alles op een hoop en pak elk voorwerp vast. Geeft het je vreugde? Hou het dan bij je. Anders mag het weg. Werk zo je hele huis af en je zal versteld staan van het resultaat: minder is inderdaad meer.

De vergeten hoekjes

Met minder rommel, wordt schoonmaken ook meteen een stuk makkelijker. Toch zijn er altijd plekjes die je onbewust overslaat.

  1. Probeer met een stok en een dweil achter de radiator te komen of bind twee touwtjes aan weerszijden van een natte doek. Wrijf hem nu heen en weer achter de radiator. Je legt het beste een krant op de grond om het stof op te vangen.
  2. Een televisiescherm is een stuk mooier wanneer er geen vuile vingerafdrukken op zitten. Reinig je toestel met een product dat speciaal voor schermen gemaakt is, spray het er vanaf een afstand op en wrijf het droog met een microvezel doek.
  3. Die espressomachine ontkalk je het beste één keer per maand met ontkalkingsproducten of zakjes die je hiervoor speciaal kan kopen. Verwijder regelmatig de restjes en laat het apparaat af en toe zonder koffie doorlopen. Eén van de plekken waar het meeste vuil zit verscholen, is het toetsenbord van een computer of laptop: etensresten, haren, stof,… Gebruik daarvoor het ronde borsteltje als opzetstuk voor je stofzuiger: daarmee krijg je verreweg het meeste vuil al weg. Of plak wat dubbelzijdige plakband aan een stukje karton en ga ermee tussen de toetsen. Er bestaan ook speciale blazers om het vuil weg te blazen.
  4. Die oude tandenborstel komt goed van pas om verschillende vergeten plekjes aan te pakken. Verwijder er de pluisjes in je haardroger mee, maak er de gaspitten van het fornuis mee schoon, ontkalk er de keukenkranen mee of veeg er de kruimels tussen de bank mee weg.

Was de (vaat)wasmachine

Toestellen die borden, bekers of kleding wassen, houden zichzelf ook wel schoon, toch? Helaas is niets minder waar. Ook was- en vaatwasmachines kunnen af en toe een flinke schoonmaakbeurt gebruiken. Je kleding wassen in een muf ruikende trommel is allesbehalve aangenaam. Die geurtjes komen er omdat er vaak zeepresten achterblijven. Dit kan je voorkomen door geregeld eens een machine op 90 graden te wassen. Heb je geen kleding die zulke hoge temperaturen verdragen? Laat hem dan gewoon leeg draaien met een beetje azijn. Daarna kan je je kleding weer wassen in een fris ruikende machine! Voor je vaatwasmachine geldt hetzelfde: verwijder eerst al het vuil uit de filter, breng wat azijn of schuifjes citroen aan op de bodem van de machine en laat leeg draaien op een programma met hoge temperatuur. Eet smakelijk!

Cool in de koelkast

Sla tijdens deze grote winterschoonmaak je koelkast ook niet over! Haal alle planken eruit, boen ze grondig en zet daarna producten en etenswaren er weer op de juiste plaats in. Een vaste plaats in de koelkast? Jazeker, zo horen restjes, yoghurtjes, kaas en drank op de bovenste schappen. Plaats rauwe producten op de onderste schappen, zo kan bijvoorbeeld rauw vlees niet lekken op andere voedingswaren - en voorkom je de overdacht van ziekteverwekkende bacteriën. Fruit en groente horen in de (groente)la, en in de deur zet je de specerijen; dit is namelijk het warmste deel van de koelkast. ??We staan er soms niet bij stil hoeveel vuil en stof zich in een huis verzamelt en welke hoekjes en kantjes we doorgaans over het hoofd zien. Na je winterschoonmaak is je huis weer helemaal fris en klaar om jou die gezellige wintermomenten te geven. Veel cocoon-plezier!

Bron / met dank aan: www.cleanipedia.com

 
 

Terug naar alle artikelen

 
ZOEKEN
Recent blogs
Tags