Het moeilijke aan "niks doen"

08 March 2017 Lifestyle
Het moeilijke aan

Schoonmaken of iets voor mezelf doen?

(anoniem gastblog)

Herken je dat? Die constante druk om iets te moeten doen? Ik betrapte mijzelf erop dat ik niet eens meer een dagje "niks" kan doen. Afgelopen weekend had ik één dag zonder plannen, zonder afspraken, zonder iets te moeten doen. En toch lukte het me niet om er ontspannen van te genieten. Dat ging ongeveer zo....

"Ok, lekker geen afspraken vandaag! Wat zal ik eens gaan doen? Ik ga lekker een beetje Netflix kijken"
Eenmaal gesettled op de bank, kopje thee erbij, start ik mijn eerste aflevering. En dan begint het...

Ok, is er echt niks wat ik moet doen vandaag? Ik heb er nu eindelijk tijd voor. Doordeweeks heb ik eigenlijk geen tijd. Nu heb ik een keer tijd, dan moet ik er ook wel even gebruik van maken. En daar begint de stroom aan taken die ik kan doen, maar eigenlijk totaal geen zin in heb. Die ene kast opruimen, wat nu echt wel een keer mag gebeuren. Maargoed, ik heb er eigenlijk ook weer geen last van. Of dan die stapel administratie uitzoeken? Tja, het moet wel een keer gebeuren.... nou, laat ik in ieder geval even het toilet doen en de keuken opruimen. En zo ging het maar door. Ik had toch vrij vandaag? ik ging daar toch even lekker van genieten? Waarom heb ik dan continu het gevoel dat ik iets moet doen?

Het blijkt in ieder geval toch heel lastig om met een vrije dag om te gaan. Waar het aan ligt? Gewoon iets tussen de oren. Ik denk dat men tegenwoordig zo gewend is om continu met iets bezig te zijn, dat het gewoon onwennig of zelfs "fout" voelt om niks te doen. Tijd is tenslotte kostbaar. Bovendien willen we, ik althans, met zoveel zaken tegelijk bezig zijn om zoveel mogelijk te produceren. Een baan waarin alles goed loopt, alle periodieke zaken (zoals facturen op tijd betalen, je APK op tijd vernieuwen, abonnementen aanpassen of opzeggen) en dan ook nog altijd voldoende boodschappen in huis hebben, weten wat er 's avonds op tafel komt, de kinderen op tijd naar sporten of ikzelf naar de sportschool, je sociale leven bijhouden en dan ook nog een schoon huis houden. Steeds meer in minder tijd proppen. 

Ik heb mij in ieder geval voorgenomen om me echt die tijd voor mezelf te gunnen. Gewoon een paar uur per week echt doen waar ik zin in heb. Omdat het mag. En omdat we het denk ik allemaal nodig hebben, om de kwaliteit van het leven te blijven ervaren. Om te voorkomen dat je "geleefd" wordt. Om ervoor te zorgen dat ik voldoende energie heb voor de rest van de week. 

Hoe me dat lukt? Ik heb ook maar bedacht dat ik mezelf wat hulp in de huishouding gun ;-) Dat zorgt sowieso voor een paar uurtjes extra ontspannen genieten!

 

 
 

Terug naar alle artikelen

 
ZOEKEN
Recent blogs
Tags